Reseberättelse

På grund av teknikaliteter har vi haft problem med uppdateringen av resebloggen. Vi vill försöka gottgöra detta tillkortakommande med en kort sammanfattning av resan, såhär dagen efter hemkomsten.

Det var tjugosju elever och två lärare som åkte från busstationen i Bollnäs klockan 0130 på måndagsmorgonen den 23/5 för att uppleva den eviga staden. Lika många kom tillbaka på lördagen.

Flygresan till Ciamponi-flygplatsen var ett par timmar försenad, men gick på det hela taget bra. Vi blev mottagna med strålande solsken och trettio graders värme. Våra planer på att ta tåget in till vårt hostell i Rom sprack omgående då den utlovade järnvägsstationen inte existerade. Men med en ny prilla portionssnus och en massa Falucharm lyckades Fredrik ordna en buss som tog oss in i hjärtat av Rom. En bussresa som fick de flesta av eleverna som funderat på att hyra bil, att omvärdera sina planer. Trafiken i allmänhet och parkeringar i synnerhet var därefter ett återkommande diskussionsämne i gruppen. Efter en kort stunds förvirring på centralstationen, lyckades vi läsa in oss på en karta och tog oss till Hostell Alessandro Downtown utan problem.

Vårt boende var helt ok. Tre minuters promenad till stationen, tio minuter till Colosseum. Vi hade fyra sexbäddsrum och ett rum med åtta bäddar. Det var varmt så det räckte och blev över, men med öppna fönster kunde vi hitta sömn.  I kvarteren omkring fanns många restauranger och caféer.

Dagarna i Rom flöt på med obligatoriska aktiviteter blandat med egen tid. Vi har varit till Vatikanen med Sixtinska kapellet och Peterskyrkan, vi har sett Colosseum, Pantheon och Forum Romanum. Även Katakomberna och Spanska Trappan har fått besök. På den egna tiden har eleverna upplevt Rom genom shopping, nattklubbar och sightseeing. Några har även lyckats se påven vid ett av hans sällsynta besök utanför Vatikanen. Andra fick nöja sig med en munk på inlines.

Den återkoppling vi lärare fått från eleverna har till absolut största delen varit positiv. Saker som är utanför ens kontroll händer ibland. Till exempel ett bombhot mot en flygplats i en annan del av Italien. Ingen uppskattar en tolvtimmars väntan på en flygplats, men med några dagars perspektiv tror jag att de allra flesta kommer att ha samma fina helhetsintryck av resan som vi lärare har.

Till sist några egna tankar: eleverna har skött sig precis som vi hela tiden har trott att de skulle göra, det vill säga jättebra. Det är jättekul att höra flera av eleverna säga ”hit måste jag åka igen” , ”det här skulle tjejen se” eller ”jag har aldrig sett så mycket vackert på en och samma dag”. Det är lika roligt att se hur eleverna har tagit hand om varandra, att se hur individer som gått i olika klasser och knappt pratat med varandra plötsligt börjar umgås och ha roligt tillsammans. Det har också varit en fröjd att se hur eleverna har tagit egna initiativ, hur de utan tvekan tagit tunnelbana eller buss till någon förort eller med stort självförtroende och på ett främmande språk söker kontakt med andra människor . Av dessa tre anledningar vet vi att resan har fyllt sitt syfte.

Bollnäs 28 maj

Thomas Röstberg                       Fredrik Waller