Vår idé – En skola att trivas i med hög kvalitet

Hög kvalitet

Att göra vårt allra yttersta för att erbjuda dig som elev högsta möjliga kvalitet på din utbildning är det viktigaste. Det är mot hög kvalitet och trivsel alla andra punkter strävar, formativ bedömning, engagemang, gemenskap, hälsa, internationalisering och ny teknik.

Våra lärare håller en mycket hög standard. Det är en av de två saker som våra elever upplever vara det bästa med Hälsingegymnasiet. Vi gjorde tidigare i höst en anonym enkät med våra ettor. Där frågade vi vad som är det bästa med Hälsingegymnasiet? Svaret vi fick var ”Den sköna stämningen på skolan och att vi har så bra och engagerade lärare”. Det tycker vi känns otroligt bra att höra.

”Då du går vidare till högskola och universitet ska du känna att du ligger steget före, det ska märkas att du studerat på Hälsingegymnasiet.” Skolledningen

Trivsel

Troligen är din trivsel det allra viktigaste för att prestera bra och därigenom nå en hög kvalitet på din utbildning. Vi på Hälsingegymnasiet satsar därför verkligen på att du ska trivas tillsammans med oss. Det ska vara roligt att vakna på morgonen och ha en trivsam och givande dag på skolan. Alla får utrymme att vara sig själva hos oss, det finns ingen mall man ska följa eller fack att passa in i. Vi vill ha dig som du är! Dessutom har vi förmånen att få vistas i riktigt fräscha och ljusa lokaler. Vi trivs!

Hälsa

Vi satsar mycket på att du ska inspireras att hålla din hälsa på en hög nivå! Hos oss får du alltid en gratis frukost varje dag, vilket ger dig en bra start och gör att du orkar med förmiddagens lektioner på ett bra sätt. Vi har också ett välutrustat gym från Nordic Gym. Här kan du träna före eller efter skolan helt gratis! Utöver detta så erbjuder vi dig att läsa kursen idrott och hälsa 2 för att fördjupa dina kunskaper. Sist men inte minst ger vi dig möjligheten att uppleva Sveriges allra finaste och mest spektakulära natur i kursen Naturguidning 1 & 2. Naturguidning är ämnet för dig som redan är eller vill bli intresserad av äventyr och upplevelser i olika former. I kurserna Naturguidning 1 & 2 får du verkligen möjlighet att utveckla dig själv. Ett av målen i kurserna är att stå på toppen av Sveriges högsta berg Kebnekaise. För att nå dit förbereder vi oss stegvis med olika momnet som vandringar, paddling, klättring och tältning.  Vi vågar lova att allt detta kommer att bidra till ditt välbefinnande och din hälsa. I förlängningen är vi övertygande om att detta bidrar till dina resultat  nu – och i framtiden!

Liten skola

Den lilla skolan gör att alla känner alla och ingen faller mellan stolarna då det alltid är korta beslutsvägar. Det är också så att stämningen lätt blir bättre då skolan inte är så stor. Allt blir mer personligt och inte så anonymt som det lätt blir på en större skola. Vi vet att våra lärare och elever uppskattar det här, och det bidrar till en riktigt skön känsla på skolan.

Formativ bedömning

Vi arbetar med formativ bedömning på Hälsingegymnasiet. Det innebär att du som elev hela tiden blir bedömd på ett sådant sätt att du vet vad du ska göra för att komma vidare och nå en högre nivå på dina kunskaper. Vi nöjer oss inte med att ge dig ett betyg på det prov du skrivit, och lämna dig själv åt att klura ut vad du istället borde göra för att komma vidare i dina studier. Vi vill på ett tydligt sätt belysa dina styrkor och dina utvecklingsområden. Visa vad du behöver utveckla och visa vad du redan är riktigt bra på. Som elev är det din rättighet att veta åt vilket håll du ska sträva för att nå så långt som möjligt. Vi tar det här på allvar och gör vårt yttersta för att du ska lyckas nå dina mål.

Engagemang

Vi som driver gymnasiet känner ett stort engagemang och brinner verkligen för uppgiften. Vi har och kommer även fortsättningsvis att rekrytera nya medarbetare främst utifrån denna egenskap samt lärarbehörighet. Det är mycket glädjande att det visar sig i våra elevenkäter att våra lärares engagemang i eleverna värdesätts högt. Vi som arbetar på Hälsingegymnasiet är inte rädda för besväret – Du som elev förtjänar att ha en engagerad lärare i klassrummet!

Gemenskap

Att både elever och lärare känner gemenskap på skolan värderas mycket högt och är som vi ser det en förutsättning för goda resultat och en fungerande verksamhet. Vi kommer därför att ha många gemensamma aktiviteter under hela gymnasietiden. Aktiviteter är tex Hälsingeklassikern, klassaktiviteter, friidrottsdagar, en hel rad studiebesök m.m. Här får ni elever också vara med och bestämma naturligtvis, inget är skrivet i sten.

Elevinflytande

Att du som elev känner att du får vara med och bestämma och ha synpunkter är en självklarhet för oss. Elevrådet har representanter från alla klasser och träffas varannan vecka. Ni tillfrågas vid olika beslut och sitter med och tycker till vid möten i viktiga frågor. Ni kommer också att vara med och ha synpunkter på vilka lärare som ska rekryteras till vår skola. Ni får intervjua den sökande på egen hand och sedan säga till oss vad ni tycker. Det är naturligtvis viktigt för oss som driver skolan att ni elever är nöjda med och trivs med era lärare. Funkar inte kommunikationen mellan lärare och elev saknas en viktig förutsättning för din utveckling.

En nära lärarkontakt

Varje elev har en mentor i form av en lärare eller annan person i personalen som följer elevens utveckling genom hela gymnasietiden. Mentorssamtal sker varannan vecka då de senaste två veckorna diskuteras och utvärderas och de nästkommande planeras. Det är också lätt för dig som elev att ta upp något du funderar på eller som inte känns bra. En nära kontakt med hemmet byggs också upp redan före skolstart och odlas genom utbildningen. Mentor, föräldrar och elev träffas över en fika, helst före skolstarten och pratar och lär känna varandra. Detta för att få en bra kontakt mellan skola och hem redan från första dagen. Sådana träffar kommer att äga rum senare under utbildningen också, en gång per termin, i form av utvecklingssamtal. Vi tror också det här gör det lättare för dig som förälder att slå oss en signal om du undrar något, och det är precis dit vi vill komma.

Närvaro

En sak är definitivt säker: är du inte närvarande på lektionerna så kommer du inte upp i den kunskapsnivå du annars skulle kunna nå. Vi vill därför hjälpa dig som har svårt att ta dig till skolan genom en SMS-tjänst. Det går ut på att läraren i början av lektionen registrerar närvaron på sin dator och trycker på ”Skicka”. Då går ett SMS i väg till dig och dina föräldrar om att du av en eller annan anledning inte är på lektionen. Vi tror det här underlättar för alla parter och att alla i slutändan kommer att vara nöjda och glada. Det handlar också om respekt. Vi lärare ska vara på lektionen i tid och då tycker vi också att vi kan förvänta oss att du som elev gör ditt yttersta för att vara i tid.

Internationalisering

Vi vill ge dig nya perspektiv. Därför gör vi många besök dels inom landet men även utomlands. Vi vill ta med dig och dina klasskompisar ut i Europa för att se hur företag och lärosäten fungerar där. Under gymnasietiden kommer du därför att göra en resa som vi av erfarenhet vet betyder mycket för många ungdomars utveckling. Vissa saker kan du inte läsa dig till, de måste upplevas!

Ny teknik

Vi arbetar med ny och fräsch teknik, alla har en egen bärbar dator, vilket är praktiskt och möjliggör hemarbete i de olika datorbaserade kurserna med de rätta mjukvarorna. För att smidigt visa program, webbsidor och genomgångar har vi projektorer i alla klassrum. Genomgångar sker ofta via powerpoint och projektor. Läraren har då en ”ritbräda” som gör att läraren kan sitta vänd mot klassen och samtidigt rita och skriva i genomgången. Handlar det om t.ex. matematik så löser läraren några exempel och kan sedan maila ut genomgången till alla elever. Alla på skolan har en egen mailadress, så allt det här går mycket smidigt. Man kan då som elev hitta alla genomgångar i sin mailkorg, bra att ha då man varit sjuk eller att plugga på inför ett prov. Genomgången går också snabbare genom att läraren slipper skriva allt på tavlan, det har läraren redan förberett innan lektionen. En grafritande räknare får du också av oss då du påbörjar din utbildning.  Det du lär dig hos oss ska vara nytt och fräscht, det som angår dig och händer just nu!