Elevresor

Hälsingegymnasiets Europaresa 2014
– En upplevelse utöver det normala

Sverige –>Danmark –>Tyskland –>Holland–>Belgien–>Frankrike–>Schweiz –>Tyskland –>Danmark –>Sverige

Studiebesök som ligger i linje med våra program kommer att vara den bärande delen av vår resa.

Medföljande lärare: Fredrik Waller, Dennis Malmberg, Nina Malmberg,Erik Ivarsson

Tanken med resan

•Att ni ska få sådana erfarenheter, lärdomar och upplevelser man inte kan läsa sig till i någon bok eller se på en film.
•Ämnen som historia, fysik, geografi, konst, arkitektur, språk, ekonomi, teknik och friluftsliv kommer att ha sin plats på resan – Något specifikt för varje program och mycket av allmänt kunskapsvärde!
•Resan är en studieresa som ska ge er många bestående intryck, därför kommer tempot att vara ganska högt. Strandlivet kommer att vara begränsat, men kanske inte obefintligt.
Vad får vi uppleva?
Alla studiebesök är inte helt konfirmerade, men vi jobbar på att ? Ska rätas ut!
•En av världens största hamnar i Rotterdam (Ej helt klart ännu)
•Omaha Beach etc i Normandie
•Louvren, Versailles, Eiffeltornet etc i Paris
•Partikelaccereratorn vid CERN i Geneve
•Slottet Neuschwanstein i Füssen
•Via Ferrata i Füssen
•Dachau och BMWs fabrik i München (Ej helt klart ännu)
•Hansastaden Lübeck
•+ att vi får se en massa av länderna då vi passerar.
•Det kan givetvis bli ändringar innan det är dags för resan, men det här är stommen för oss.
Resplan:
•Sö 25 maj 12.00 från Bollnäs
•Må 26 maj 8.00 framme i Hamburg/Bremen
•Ti 27 maj 07.00 avgång från Hamburg/Bremen via Rotterdam till Normandie, anländer sent   på kvällen. Förhoppningsvis kan vi få till ett studiebesök på hamnen i Rotterdam som är en av värdens största, vi jobbar på det.
•On 28 maj Heldag i Normandie
•To 29 maj 10.00 avfärd mot Paris, anländer 13.00.
•Fr 30 maj Hela dagen i Paris, vid midnatt rullar vi mot Genéve i Schweiz.
•Lö 31 maj 8.00 anländer vi vid CERN, 3 timmar guidad tur. Vi ser oss om i Genéve under dagen och rullar sedan mot Füssen där vi befinner oss någon gång på kvällen.
•Sö 1 juni Besöker slottet Neuschwanstein och de som vill vandrar/klättrar en magnifik Via Ferrata på drygt 12 km och 1000 höjdmeter.
•Må 2 juni 8.00 går bussen mot München där vi anländer 10.00, besöker koncentrationslägret Dachau ett par timmar, därefter förhoppningsvis BMW:s fabrik (inte helt klart ännu).
•Ti 3 juni Avfärd 10.00 mot Lübeck, anländer på kvällen.
•On 4 juni, valfritt om man vill se staden eller besöka nöjesfält. 20.00 avgår bussen hemåt.
•To 5 juni 14.00 är vi åter i Bollnäs.
Övergripande info: Det är viktigt att du kommer ihåg att detta är en preliminär planering. Platser och datum, resrutt samt studiebesök under resans gång kan komma att justeras.

Tidigare genomförda resor:

Elevresa vt 2013

Europaresan (buss):

Medföljande lärare: Fredrik Waller, Dennis Malmberg, Nina Malmberg.

Reglerna som gäller för resan: Det är ditt eget ansvar att passa busstider mm. Bussen avgår på utsatta tider. Ingen alkohol eller andra droger på bussen accepteras och du representerar skolan under din resa. Bryter du mot någon av reglerna får du själv ta dig hem. Detta är regler du accepterar om du följer med på resan och kontrakt kommer att skrivas innan avfärd.

Du MÅSTE ha med dig pass.

Hur mycket fickpengar du behöver/vill ha med dig är svårt att svara på. Det beror på vad du vill handla, göra för egna aktiviteter mm. Som minimum bör du tänka på att du får matersättning 50kr per dag från skolan och att du i övrigt själv betalar för maten dessa dagar. Så det beror på hur du vill äta vad det kostar (nudlar=billigt, restaurang=dyrare).

Lite olika bitar som kan vara av intresse för er som kommer att uppleva Europa i sommar:

Vi kommer att stanna bussen och tanka/äta/handla/gå på toa etc. med ca 2,5-3 timmars mellanrum. Har vi en dag i bussen kommer det förmodligen att bli tre etapper i bussen och två stopp.

Vi kommer att bo på campingar till en allra största delen. Skulle vädret bli för mycket för oss under resan så finns möjligheten att vi checkar in på något hotell längs vägen.

Program för resan:

Lördag 25 maj – avfärd tidig morgon

Åker från Bollnäs till Lübeck. 117 mil. (70km/h ger knappt 17 timmar) Avfärd 07.00 ger att vi bör vara framme vid 24.00. Vi slår upp tälten på en camping i Lübeck, 4 km från gamla stan.

Söndag 26 maj

De som orkar tar en tur in till gamla stan i Lübeck buss nr 7 tar oss dit. Vid lunchtid åker vi vidare till Bryssel i Belgien. 65 mil. (70 km/h ger drygt 9 timmar). Övernattar i Bryssel.

Måndag 27 maj

Idag börjar vi med att besöka Europa-parlamentet. Sedan hoppar vi in i bussen och åker till Paris. 31 mil, ca 4,5 timme.

Tisdag 28 maj

Heldag i Paris.

Vid midnatt åker vi från Paris till Genève

Onsdag 29 maj

Vi vaknar i Genéve då bussen rullar in mot CERN utanför Genéve i Schweiz. CERN är en av världens viktigaste forskningsstationer och världens största partikelaccelerator finns här.  Vi har en tretimmars guidad tur på anläggningen, startar 11.00 och slutar vid 14.00. Bussen tar oss de 10 milen till Chamonix, dryga timmen tar den turen. Vi inkvarterar oss på Campingen och tar en titt på stan.

Torsdag 30 maj

Heldag i Chamonix. Egna aktiviteter, exempel: Linbana till Aguille du medi på 3800 möh, skärmflyg om vädret tillåter, Via ferrata, Vandra till Tete Rousse på 3167 möh (man tar linbana till 1800 möh). Tete Rousse är en av två övernattningsstugor för de som bestiger mont blanc, annan vandring, skatepark mm. mm. Läs mer om aktiviteter och Chamonix här.

Fredag 31 maj

Heldag i Chamonix

Lördag 1 juni

Vi lämnar Chamonix för Venedig, en resa på 58 mil som kan ta upp till 11 timmar eftersom den första biten löper i bergigt landskap.

Söndag 2 juni

En dag i Venedig.

Måndag 3 juni

Resdag till München. 50 mil och ca 9 timmar.

Tisdag 4 juni

Vi besöker koncentrationslägret Dachau på eftermiddagen.

Onsdag 5 juni

Resdag till Prag. Totalt 38 mil och 6 timmar + tiden för studiebesöket. Vi stannar till i Pilzen och gör ett studiebesök på ölbryggeriet Pilsner Urquell och en snabbvisit i världens tredje största synagoga.

Torsdag 6 juni

En dag i det vackra Prag. Lämnar på kvällen och kör till Danmark där vi övernattar.

Fredag  7 juni  

Vaknar i Danmark och reser hem till Bollnäs. Anländer sent på fredagkväll.

/Fredrik, Dennis & Nina

Tidigare resor:

Asienresan 09:or

Asienresan för 09:orna kan du läsa mer om på bloggen

/Niklas & Dennis