IMG_0208c

Här hittar du svaren på våra frågvisa vykort!

Har du fått vykort av oss den senaste tiden? Leta reda på svaren till frågorna här nedanför.
Titta även runt på vår hemsida och upptäck vilka andra roliga och intressanta ämnen du kan läsa hos oss.

Förhoppningsvis väljer du att få svar på ännu fler av dina frågor genom att börja på Hälsingegymnasiet i höst!

Vad är en buzz?
Svar: Reklam utan tydlig avsändare. Lär dig mer om reklam och marknadsföring på ekonomiinriktningen hos oss!

Vill du starta eget företag? Får du? Kan du?
Svar: Härligt att du vill starta eget företag en dag! För att få starta företag i Sverige måste du vara bosatt i landet, vara minst 18 år och inte försatt i konkurs. Vid speciella yrken, till exempel tandläkare, ska du också ha en legitimation. Lär dig mer om hur du startar ett eget företag hos oss!

Hur kan polisen med hjälp av DNA binda en person till ett brott?
Svar: Biologiska spår i form av blod och hår samlas in från brottsplatsen. Från dessa material kan man säkra DNA. En DNA-analys görs sedan av detta och av DNA från den misstänkta personen. Om de båda analyserna stämmer överens kan personen bindas till brottsplatsen och kanske också till brottet. Få reda på hur man gör en sådan analys hos oss!

Varför hittar man alltid polstjärnan åt norr? Alla andra stjärnor verkar ju röra på sig?
Svar: Kanske har du tänkt på att stjärnorna rör sig över himlavalvet? Du hittar till exempel inte Karlavagnen på samma ställe när du försöker hitta den. Egentligen är det inte stjärnorna som rör sig, utan jorden som roterar runt sin axel, så det ser ut som om stjärnorna rör sig över himlavalvet. Eftersom jordens axel går genom nordpolen så ligger punkten kring allt roterar just mot norr. På den punkten råkar det ligga en stjärna. Vi kallar den polstjärnan och den finner vi alltid på samma ställe, mot norr. Lär dig mer om stjärnor och fysik hos oss!

Vad är det för skillnad på Illustrator och Photoshop?
Svar: Illustrator är ett vektorbaserat program, i det gör man till exempel de hjärtan som ni sett på vykorten som ni fått av oss. Photoshop är ett pixelbaserat bildbehandlingsprogram där du bland annat kan redigera och retuschera bilder. Lär dig båda programmen hos oss!

Vad är egentligen CAD?
Svar: CAD är en förkortning för Computer-aided design och kan innebära att man gör ritningar i speciella program till allt ifrån stolar, byggnader och skruvar. Lär dig mer om CAD hos oss!